Merguez m.m.

Det virker helt oplagt at slæbe grillen med i parken, ned til anlægget eller bare hen til pétanque-banen, hvis man er så heldig at ha’ en i haven. Vi skal ha´ noget stærkt. Ved siden af boulesbanerne kan grillen passende stå og sende sin os ind over spillet. Lægger du et par merguezpølser på grillen, breder der sig hurtigt en liflig duft. Merguez er en stærk, krydret pølse, der passer fint sammen med både doubler og tripler. Det er Maghreb-landenes svar på medisterpølse. Den lokale halal-slagter lover mig, at der i hans merguez kun findes hakket okse- og lammekød krydret med spidskommen, chili, koriander, paprika, ingefær og hvidløg i passende mængder. Det er en ganske fed pølse, så grillen sprutter lystigt. Hvis man ikke synes, merguezen er stærk nok i sig selv, kan man dyppe den i Harissa. Det er en ligeledes nordafrikansk chillipasta lavet af små røde chillier, korianderfrø, spidskommen, nelliker, salt og olivenolie, alt sammen blendet til en lind masse. Men hvad skal vi spise til? Ja, du kan smide pølsen i et stykke flute med lidt salt blad omkring. Men jeg foreslår en taboulé, den også passer til grillet kød.
Taboulé
Taboulé er egentlig kold couscoussalat. Det vil sige, jeg udskifter couscousen med kogt økologisk bulgur. Kold pasta har aldrig været sagen, og hvor fint det end lyder, så er couscous en afart af pasta og smager supergodt … varm.
Du skal bruge:
1/2 kg økologisk bulgur
3 fed hvidløg
lidt olivenolie
2 peberfrugter
1 agurk
3-4 tomater
persille, masser af persille
Bulguren koges og afkøles, svits de hakkede hvidløg i olien, hæld det over bulguren, og tilsæt fint hakket peberfrugt, agurk, tomat og hakket persille – smag til med salt og peber. Nok til to doubler.
Ratatouille
En anden ret, der går godt med merguez er grønsagsretten ratatouille. Den kan, ligesom taboulé, laves i forvejen og serveres både varm og kold. Til et par tripler skal du bruge:

5-6 små løg
4-5 courgetter
evt også et par auberginerPETpanne2
3-4 rød/grøn peberfrugt
5 store tomater
5 fed hvidløg
masser af oregano,
olivenolie, salt & peber.
Skær courgetterne, løgene, peberfrugten alle grønsagerne i tern. Skold og flå tomaterne og skær også dem i tern. Hak hvidløgene fint, og lad dem stege et øjeblik i olien i bunden af en stor stegegryde. Tilsæt de hakkede grøntsager, oreganoen og lidt salt. Svitse grønsagerne ved fuld varme, skru ned og lad det stå ved svag varme og småkoge i 30-40 min. Smag til med salt og friskkværnet peber. Tilsæt evt lidt væske – retten skal være lind.